Zsírozás

Bevezetés

A magyar eredetű Zsírozás (más néven Zsíros vagy csak Zsír) a kártyajátékok speciális csoportjába tartozik, mely csoport tagjai kizárólag Közép és Kelet-Európában lelhetők fel. Legjobb tudomásom szerint a játék közeli rokonai a cseh Sedma (= hét), a finn Ristiklappi (=keresztbe-tapsolás) és a Hola (= meztelen) nevű játék, mely valószínűleg lengyel eredetű. Bár a Zsírozás szabályai elsőre talán szokatlannak hatnak, maga a játék könnyen megtanulható és a szabályok különleges stratégiákat tesznek lehetővé.

Játékosok

A Zsírozást két vagy négy játékos játszhatja. Ha négyen játszanak, két-két játékos alkot egy párt, a párok tagjai egymással szemben ülnek.

A játékhoz használt pakli

A 32 lapos Tell kártya segítségével folyik a játék. Magyarországon ez az általánosan elterjedt pakli, melyet a legtöbb magyar eredetű kártyajátékhoz használnak (mint például a magyar eredetű Ulti esetében is). A kártyák nevei a következők:

Színek   Értékek
Makk   Ász Tízes (X)
Zöld   Király Kilences (IX)
Piros   Felsõ Nyolcas (VIII)
Tök   Alsó Hetes (VII)

A játék célja

A játékban az ászokat és a tizeseket nevezik zsírnak, a játék célja minél több ilyen lap megszerzése.

Osztás

Az első osztót véletlenszerűen választják ki, az osztó pedig az óramutató járásával ellentétes irányban végzi az osztást. Kezdésként minden játékos 4 lapot kap. A maradék pakli letakarva az asztalra kerül és talonként szolgál a későbbi körökben.

Játékmenet

Az osztótól jobbra ülő játékos kezdi az első kört, majd minden további játékos az óramutató járásával ellenkező irányban rak egy lapot. Bármilyen lap kijátszható - nincs színre színt szabály, sőt ebben a játékban a színeknek gyakorlatilag semmilyen szerepük nincs. A kört az a játékos nyeri, aki utoljára játszott ki a nyitó lappal egyező értékű lapot.

Példa: A kilencessel indít, B egy újabb kilencest játszik ki, C királyt rak le, és D pedig egy ászt. Így a kört B nyeri.

A heteseknek különleges szerepe van.

Ez azt jelenti, hogy a hetesek mindig felveszik az indító lap értékét. Tehát például, amennyiben a következő lapok szerepelnek a körben: A: tízes, B: tízes, C: hetes, D: kilences, akkor a kört C nyeri. Ugyanakkor ha a kör így néz ki: A: tízes, B: tízes, C: hetes, D: tízes, akkor viszont D nyerte a kört.

Ha azonban egy hetes az indító lap, akkor nincs különleges szerepe, így ebben az esetben az nyeri a kört, aki az utolsó hetest játszotta ki.

Több körös játszma

Ha már minden játékos tett le lapot, és a kezdő játékos elvesztené a kört, akkor a következő két lehetősége van:

  1. feladja a kört és átengedi a győzelmet az ellenfelének;
  2. folytatja a kört egy újabb lappal, melynek értéke ugyanaz, mint a nyitó lap, vagy pedig hetest játszik ki, ami ilyenkor az indító kártya értékét veszi fel.

Ha az indító játékos folytatni szeretné a kört, akkor az ellenfélnek is kötelező kijátszania egy újabb lapot. Ezután az indító játékos folytathatja akár egy harmadik, vagy negyedik körrel is, amennyiben még mindig rendelkezik az indító lappal egyenértékű lappal, vagy hetessel.

A kör akkor ér véget, ha

  • az indító játékos nyeri a kört (az ellenfél értéktelen lapot játszott ki utoljára, ilyenkor az indító játékos nem folytathatja), vagy
  • az indító játékos nem tudja, vagy nem akarja folytatni a kört, vagy
  • mindkét játékos kijátszotta a kezében lévő lapokat.

Ilyenkor a kört az nyeri, aki az utolsó indító lappal egyező értékű kártyát vagy hetest játszotta ki. A kör nyertese a saját talonjába teszi a kártyákat, majd húz a talonból és a következő kört ő kezdi.

Példa: tegyük fel, hogy a játékosok a következő lapokkal rendelkeznek:

A: ász, ász, felső, hetes;
B: tízes, tízes, kilences, hetes;
C: király, király, nyolcas, hetes;
D: ász, felső, alsó, hetes.

Kezdődik a kör: A: ász, B: tízes, C: nyolcas, D: hetes. Ha A befejezné a kört, akkor D nyerne, így hát A folytatja: A: ász, B: hetes, C: hetes, D: ász. D még mindig nyerésre áll, tehát A egy harmadik körrel folytatja: A: hetes, B: kilences, C: király, D: alsó. Ekkor már A nyeri a kört, és így meg is áll ennél a pontnál, begyűjtve mind a 12 lapot. Figyeld meg, hogy ha B vagy D rendelkezett volna még egy ásszal a harmadik körben, azzal megnyerte volna a kört, mivel A nem tudta volna folytatni egy negyedik körrel; A nem játszhatja ki a felsőt ebben a körben, mivel az nem egyezik az indító lap értékével.

Húzás a talonból

Minden kör végén a játékosok (elsőként a kör győztese) annyi lapot húznak a talonból, hogy ismét 4 lapjuk legyen. Amikor már nincs ehhez elég lap a talonban, akkor a maradék lapokat egyenlően el kell osztani a játékosok között. Amikor a talon elfogyott, a játék addig folytatódik, amíg lap van a játékosok kezében.

Hívások

Ha a játékok négyen játsszák, a partnerek nem kommunikálhatnak egymással, kivéve a következő hívásokat. Hívni akkor lehet, amikor a partnered következik, ezzel javasolva neki, hogy milyen lapot játsszon ki. A partnered megfogadhatja a javaslatodat, de nem kötelező arra hallgatnia. A hívások a következők:

"üss!" játssz ki az indító lappal egyező értékű lapot vagy hetest!
"ne üss!" magáért beszél
"zsírt!" játssz ki ászt vagy tizest!
"ne zsírt!" ne játssz ki zsírt!

Pontozás

A játék végén mindenki megszámolja a pontot érő lapjait. Az ászok és a tizesek 10 pontot érnek, a többi lap mind értéktelen, tehát a játékban összesen 80 pont gyűjthető össze. Az az oldal nyer, aki több pontot gyűjtött össze. Ha az állás egyenlő, az nyer, aki az utolsó ütést vitte.

  • Ha a játszmát a győztes 40-70 ponttal nyerte, 1 pontot kap a játszmáért.
  • Ha a győztes mind a 80 pontot megszerezte, de nem gyűjtötte be az összes lapot, akkor 2 pontot szerez a játszmáért. Az ellenfele kopasz maradt.
  • Ha a győztes az összes lapot is megszerezte, akkor 3 pontot kap a játszmáért. Az ellenfele csupasz maradt.

Általában az nyer, aki a játszmákban összegyűjt 5 pontot, de lehet akár 10 pontig is játszani.

Szoftverek és On-line szerverek

A Thanos Card Games oldaláról letölthető egy freeware Zsíros program.

The English version of this page is maintained by John McLeod, john@pagat.com. Hungarian translation by EmBee Games.   © John McLeod, 2012. Last updated: 15th May 2012

HomeA-ZSitemapPolicy
Válassz nyelvet!: english magyar