Illusztrált tarokk: 2. példajátszma

Összeállította: Révész Gábor

Centrum, kontrázott pagátultimó

Licit

  ABCD
  PasszPasszHáromKettő
  TartomPassz

Elosztás lapcsere után

Skart

A: III, VII, XIII, treff10, B, káróB, pikkL, D, KtreffD
B: I, IIII, VIII, X, XI, XIV, XV, XVIII, káróKkáróL
C: II, V, IX, XII, XIX, skíz, treffL, K, kőrKkőrD, pikk10 (felvevő)
D: VI, XVI, XVII, XX, XXI, káróÁ, D, kőrB, LkőrÁ, pikkB

Bemondások

  C: Hívom a XX-ast, passz
  D: Tulétroá, passz
  A, B: Passz
  C: Négykirály, passz
  D: Centrum, passz
  A: Passz
  B: Kontra trull és négykirály; nyolc tarokk, pagátultimó
  C: Kontra pagátulti, rekontra trull, passz
  D, A, B: Passz

Lejátszás

  ÜtésABCDABC
  1.XIIIIIIIVXVI
  2.XVIIIIIXVIIIXIX
  3.treffLXXItreff10VIII
  4.VIVIIXIVskíz
  5.treffKXXtreffBX
  6.káróÁkáróBkáróKIX
  7.kőrKkőrBpikkKXI
  8.XVXIIkőrLpikkD
  9.IIIkáróDpikkL

Magyarázat

 1. A licitálás során B mint pagátos nem beszélt elsőként: ez csak kifejezetten erős, vagy nagyon gyenge lap esetén célravezető. C azért nem adott invitet, mert csak öt tarokkja volt, és ez általános felfogás szerint nem elég. D azért licitált, hogy mint C leendő partnere két lappal erősödjék. (Ilyenkor már csak azért is célszerű megszólalni, hogy a partner a skartolásnál lehetőleg ne XXI-fogásra fektessen.)
 2. C négykirálya a legnagyobb nem ismert tarokkot, vagyis a XIX-est jelzi, valamint konvencionálisan azt, hogy a bemondónak legalább öt tarokkja van.
 3. Az ütés elején ülő XVII-XVI elégséges a centrum megcsinálásához. Ilyenkor a játékos felülről jön, és vagy üt, vagy kihajtja és megfogja a XVIII-ast.
 4. B részéről a trull és a négykirály kontrázása indokolt volt, a pagátulti bemondása azonban súlyos hibának bizonyult. Elgondolása szerint miközben C és D, miközben a centrumra törekszik, tarokkjai többségét kijátssza, szabad utat hagyva a pagátultinak. Ha hallgat, a dolgok valóban így alakulnak, és a csendes pagátulti megvan, hiszen C valószínűleg nem kockáztatja színhívással a centrumot. Így azonban a kontrázott ulti (20 pont) elleni játék megérhette akár a centrum feláldozását is (10 pont). Ráadásul a "rájátszás" kötelezettsége miatt (ez azt jelenti, hogy az ultit mondó - ha nem kényszerül rá - nem játszhatja ki a pagátot az utolsó ütés előtt) a trulétroá rekontrázására is mód nyílott.
 5. A centrum ellenében az ellenjátékos szinte mindig királytalan színhívással indul. Ebben az esetben azonban, az értékesebb pagátulti-mondás miatt, A tarokkindulással segítette partnerét. C azonban sikeresen hosszabbította meg magát kétszer is, amikor hosszú színét, a treffet hívta. Mivel történetesen D-nek nem volt treffje, a centrum sikerült. Érdekes, hogy amennyiben C-nek a skartoláskor kis értékű kőrje van, és nem dámája, valószínűleg a treffet skartolja. Ebben az esetben harmadikra kőrt hív, és a centrum elbukik. A pagátulti elfogása után C és D azonban még ebben az esetben is nyereséggel kerül ki a játszmából.

Elszámolás

Ütések értéke: 62 pont

   Kettes játék: 2 pont
   Rekontrázott trull: 8 pont
   Centrum: 10 pont
   Kontrázott pagátulti: 20 pont
   Kontrázott négykirály: -4 pont
   Összesen: 36 pont

Megjegyzés

Ne felejtsük: az ulti és az uhu bemondója ill. kontrázója köteles tarokkszámát (nyolc vagy kilenc tarokkját) bejelenteni!

A pagátultimó rituális elfogása a II-es tarokk, a "bányász kislány" közreműködésével történik.

Ezt a lapot John McLeod (john@pagat.com) gondozza.   © John McLeod, 1998. Last updated: 16th October 1998

HomeA-ZSitemapPolicy
Válassz nyelvet!: english magyar