Illusztrált tarokk: 4. példajátszma

Összeállította: Révész Gábor

Hátulról fogott XXI-es

Licit

  ABCD
  PasszHáromKettőPassz
  TartomPassz

Elosztás lapcsere után

Skart

A: III, VI, VIII, XVII, XIX, skíz, treff10, K, káróÁkáróL
B: IIII, VII, XI, XV, XVI, XVIII, XXI, káróK, kőrKtreffB, káróD (felvevő)
C: I, II, XII, XIV, treffL, D, kőrL, pikk10, LkáróB, kőrD
D: V, IX, X, XIII, XX, kőrB, pikkB, D, KkőrÁ

Bemondások

  B: Hívom a XX-ast, passz
  C, D, A: Passz

Lejátszás

  ÜtésABCDABC
  1.treffKXItreffLIX
  2.VIIXIVXXVIII
  3.XXIXXVXII
  4.treff10XVItreffDXIII
  5.káróKIIVkáróÁ
  6.kőrBXVIIkőrKkőrL
  7.IIIIIIIIpikkK
  8.XVIIIpikk10pikkDVI
  9.XXIpikkLpikkB skíz

Magyarázat

 1. A a skízt a talonból húzta. C a lapcserét megelőzően két tarokkos volt. Azért licitált, mert reménykedett, hogy ha a talonból legalább egy színt kap, eldobhatja a lapot. (Példajátszmánk olyan körben játszódik, ahol tarokkfektetés után is engedik a játék bedobását "magányos fogható honőrrel".) Mindenesetre C viszonylag kockázatmentesen licitálhatott ebben a helyzetben, hiszen B vagy engedi a játékot, vagy köteles megtartani a kettőt.
 2. Skartoláskor senki sem számított XXI-es fogásra, hiszen a licit nem ígért ilyet.
 3. B-nek erős lapja volt, ezért úgy döntött, "kitarokkozza" a skízt. Partnere köteles módon beütött, és tarokkal jött vissza a negyedik körben. D ennek értelmében megpróbálta azt is elkerülni, hogy utolsó tarokkjával ütvén színt kelljen hívnia, ám ez nem sikerült neki.
 4. A arra törekedett, hogy elhitesse B-vel, a skíz C-nél van. Amikor színeket hívott, nemcsak saját hosszabbítására törekedett, hanem C-ére is. Amennyiben ugyanis C túl hamar fogy el, a turpisság kiderül, és a XXI-es kényelmesen hazasétál! B lóvá tevésében C is közreműködött, példának okáért amikor a pagát hazaküldése helyett a XII-es tarokkot dobta a XIX-es alá. A csőbe húzott játékos nem merte kitenni XXI-esét azokban az ütésekben (1., 3., 4., 7.), amelyekben pedig nyugodtan elmenekülhetett volna.

Elszámolás

Ütések értéke: 47 pont

   Bukott kettes parti: -2 pont
   Csendes XXI-fogás: -21 pont
   Összesen: -23 pont

Megjegyzés

Felmerül a kérdés: B vajon nem foghatott volna gyanút, hogy blöffölő pagátos ül utána? Dehogynem. Ha ugyanis C a skíz birtokában licitál, nyilván egyet mond. Csakhogy, gondoljuk meg, miként A-hoz, éppúgy C-hez is feljöhetett volna a skíz a talonból.

Az efféle blöffhöz egyébként gyors helyzetfelismerés és pókerarc szükséges. Ha ugyanis a színlelt skízes túl sokat gondolkodik, mielőtt a XXI-es lapja alá rak, a mindig éber XXI-es megorrontja, merről fúj a szél.

Ezt a lapot John McLeod (john@pagat.com) gondozza.   © John McLeod, 1998. Last updated: 16th October 1998

HomeA-ZSitemapPolicy
Válassz nyelvet!: english magyar