Illusztrált tarokk: 12. példajátszma

Összeállította: Révész Gábor

Fekszik a XX-as: egyedül három ellen

Licit

  ABCD
  PasszPasszKettő1Passz
  invit a XIX-esre

Elosztás lapcsere után

Skart

A: III, V, IX, X, XVI, XVIII, treffD, K, káróÁkőrD
B: XII, treffB, L, káróD, kőrÁ, pikk10, B, D, KXX
C: I, II, VIII, XIV, XVII, XIX, XXI, skíz, kőrKtreff10, kőrL (felvevő)
D: IIII, VI, VII, XI, XIII, XV, káróB, L, KkőrB, pikkL

Bemondások

  C: Nyolc tarokk, hívom a XX-ast, trulétroá, duplajáték, passz
  D, A: Passz
  B: Kontra játék, passz
  C: Rekontra játék, passz
  D: Passz
  A: Kontra duplajáték, passz
  B, C, D: Passz

Lejátszás

  ÜtésABCDABC
  1.treffDtreffBXVIIIIII
  2.IIVIIXXII
  3.treffLXIXVIItreffK
  4.VIIIXIXVIkáróD
  5.káróÁkőrÁIkáróB
  6.kőrKXIIIIIIpikkK
  7.XVVpikkBXIV
  8.káróLXpikk10XXI
  9.skízkáróKXVIIIpikkD

Magyarázat

 1. Előrebocsátandó, hogy egyes körökben a XX-as skartolását egyáltalán nem engedik. A XIX, XVIII stb. fektetése után azonban hasoló helyzet állhat elő, mint példajátszmánkban.
 2. B-nek annyira gyenge volt a lapja, hogy úgy ítélte: semmilyen érdemi segítséget nem tud majd nyújtani partnerének, a felvevőnek. Ezért úgy döntött, a XX-ast a skartba teszi. Ilyenkor vagy neki, vagy - ha öten játszanak - az osztónak a skartolás befejezése után be kell jelentenie, hogy tarokk fekszik. A felvevő nem tudhatja, hogy ez melyik tarokk, de ha úgy gondolja, hogy a XX-as, joga van eltérni a kötelező húszashívástól, és bármelyik másik (nem honőr) tarokkot hívhatja partnernek. Az a játékos, aki a partnernek hívott tarokkot a skartba tette, köteles a játékot kontrázni.
 3. C a duplajáték bemondásával a második legnagyobb ismeretlen tarokkot, a XVII-est jelezte. (A XIX-esről az invitkísérlet adott hírt.)
 4. B kontrájából mindenki számára világos volt, hogy C egyedül játszik, máskülönben B a duplajátékot is megkontrázza. Ezt azonban célszerűnek látta meghagyni partnereinek: hadd derüljön ki, melyikük az erősebb: melyikük irányítja az ellenjátékot.
 5. A szereposztás hármójuk között a következő: A üt, színeit hívja, hosszabbodik, és a pagát elfogásával megpróbálja elbuktatni a trullt is; B ügyesen dob: C ütéseibe kis pontértékű lapokat tesz, partnereiéit "megzsírozza"; D, ha ütéshez jut, tarokkot hív, hiszen a kör végén C ül a legnagyobb lapokkal.
 6. Az első ütésben A királyos színének dámájával jött, hadd gondolkodjék C harmadikként, mennyit ér meg neki ez a viszonylag értékes ütés. C a XVII-est tette ki, sikerrel adva impasszt a XVIII-as ellen.
 7. A második ütésben C azért hívott kistarokkot, hogy - amennyiben B-nek legalább egy tarokkja van - az ellenfélhez kis pontértékű ütés kerüljön. Mivel a pagát nem jelent meg, az ellenjátékosok ekkor tudták meg, hogy C-nél van.
 8. A harmadik ütésben B A színével jött vissza: így A tovább hosszabbodott. C a drága ütést nem hagyhatta ki.
 9. Szerencsésebb lett volna, ha az első három ütésben D nem dobja el legkisebb tarokkjait, így A a negyedik ütésben a XVI-osnál kisebb tarokkal is átvehette volna az ütést. B káró dámáját dobta: tudta, hogy a pikk király elkenésére még lesz mód. Ennél fontosabb volt, hogy később káró híváson szabadon dönthessen, milyen lapot tesz.
 10. Az ötödik ütésben C helyesen (és szerencsével) menekítette haza a pagátot - más esélye már nem volt.
 11. A hetedik ütést B a bubi dobásával nem tudta elég vonzóvá tenni: C hagyta az ellenfélnek, mert - helyesen - úgy ítélte, az utolsó két ütésben egyenként több pont lesz.

Elszámolás

Ütések értéke: 56 pont

   Rekontrázott kettes játék: 8 pont
   Kontrázott kettes duplajáték: -16 pont
   Trull: 2 pont
   Összesen: -6 pont

Megjegyzés

Ha a XX-as fektetését meg is engedjük, illetlenség túl gyakran élni vele.

Ezt a lapot John McLeod (john@pagat.com) gondozza.   © John McLeod, 1998. Last updated: 16th October 1998

HomeA-ZSitemapPolicy
Válassz nyelvet!: english magyar