Illusztrált tarokk: 10. példajátszma

Illusztrált tarokk: 10. példajátszma

Összeállította: Révész Gábor

Centrum

Licit

  A B C D
  Passz Három Egy1 Passz
  Passz
  1 invit a XIX-esre

Elosztás lapcsere után

Skart

A: VI, VIII, XII, XVI, treffL, K, kőrL, K, pikkL kőrD, pikkD
B: I, IIII, V, VII, XI, XVII, kőrB, pikk10, B káróL
C: II, III, X, XIII, XV, XIX, XXI, treffB, D kőrÁ (felvevő)
D: IX, XIV, XVIII, XX, skíz, káróB, D, K, pikkK treff10, káróÁ

Bemondások

  C: Hívom a XX-ast, passz
  D: Trull, centrum, passz
  A, B, C: Passz

Lejátszás

  Ütés A B C D A B C
  1. pikkL pikk10 II pikkK
  2. III XVIII VI IIII
  3. XIV XVI V XIX
  4. X skíz VIII VII
  5. XX XII XI XIII
  6. IX kőrL I XXI
  7. treffB káróB treffL XVII
  8. pikkB XV káróK kőrK
  9. treffD káróD treffK kőrB

Magyarázat

 1. Az illusztrált tarokkban a négykirály és a duplajáték bemondása jobbára jelzésértékű: a játékosok így tájékoztatják egymást lapjaikról. Megegyezés szerint a négykirály az legmagasabb, a duplajáték pedig a második legmagasabb ismeretlen lapot jelzi. Ezen a ponton a kevésbé ügyes játékos kétféle hibát hajlamos elkövetni:
  • a) olyasmit közöl, ami már amúgy is tudott;
   b) "önmagát biztatja", vagyis olyan dolgot jelez, amivel partnere nem tud mit kezdeni, merthogy a megcélzott figura éppenséggel a biztató fél kezében van.

  Játszmánkban a játékosok ezeket a hibákat elkerülték, így annyit és csak annyit mondtak be, amennyit meg is tudtak csinálni.

 2. Példajátszmáink azon a szabályváltozaton alapulnak, amely szerint az invit fogadása a trull vagy a pagátulti kötelező bemondását vonja maga után (a kérdés taglalását lásd az 5. játszmánál). C XIX-es invitjét B - gyenge pagátos lévén - természetesen nem fogadhatta, D pedig látta, hogy a XX-as révén úgyis C partnere lesz, úgy, hogy az öt legmagasabb tarokkot ők birtokolják. Amennyiben fogadja az invitet szólóval, nem kap lapot a talonból, s biztosan négy tarokkos marad: a centrumhoz ebben az esetben színhívásra lesz szükség, egy olyan színére, amelyet partnere le tud ütni. Ezért inkább passzolt, azt remélve, hogy a két felvett lap közül legalább az egyik tarokk lesz.
 3. D a XXI-esről és a XIX-esről az invitből értesült, így XVIII-asára jogosan mondott centrumot. Ha A-nak nem sikerül indulásával meghiúsítania a figurát, a centrum már zsebben van.
 4. Mivel D rövid volt, C-nek pedig királytalan szín volt a kezében, a négykirályt ill. a duplajátékot indokolt volt elkerülni.
 5. Jól ismert a fájdalmas tarokkos alakja, aki folyvást gyenge lapjára panaszkodik. Neki ajánljuk a játék legszebb mozzanatát, amikor A a 7. ütésben a lovassal ütött, s királyát megtartotta a kilencedikre, megakadályozva ezzel a csendes duplajátékot.

Elszámolás

Ütések értéke: 58 pont

   Egyes játék: 3 pont
   Trull: 2 pont
   Centrum: 10 pont
   Összesen: 15 pont
Ezt a lapot John McLeod (john@pagat.com) gondozza.   © John McLeod, 1998. Last updated: 16th October 1998

HomeA-ZSitemapPolicy
Válassz nyelvet!: english magyar